Uhh, Heb jij ook zo’n zin in je werk?

 In Leiderschap

En 8 tips om het vakantie gevoel nog even vast te houden

Het is even wennen, zo na de vakantie. De wekker gaat weer enorm vroeg af, en we leven weer volgens de klok en allerlei schema’s. School, werken, sporten, hond uitlaten etc. Veel mensen hebben na een heerlijke vakantie last van de after vakantie dip en gaan met tegenzin weer aan het werk. Ook voor mij is dat erg herkenbaar. De laatste jaren had ik daar enorm veel moeite mee, en ik houd enorm van mijn werk maar toch was het altijd wel even lastig voor me. Dit jaar besloot ik om het anders aan te pakken. Dat is me erg goed bevallen en ik wil graag mijn ervaringen met je delen.

Het is overigens niet vreemd dat je na de vakantie even in een dipje zit. Tijdens de vakantie maak je namelijk gelukshormonen aan doordat je leuke dingen doet, tijd met je allerliefsten doorbrengt, meer knuffelt en je bent meer buiten waardoor je meer vitamine D aanmaakt. Na de vakantie moeten we weer van alles en neemt de stress weer toe. Je gelukshormonen zakken weer naar beneden en alles komt op je af.

Wat kan je doen om je after vakantie dipje te voorkomen?:

  1. Afbouwen voor de vakantie en langzaam opbouwen na de vakantie

Bouw voor de vakantie langzaam af en zet alvast een dag of twee van te voren je “Out of office” aan zodat je de laatste dringende zaken weg kunt werken. Doe hetzelfde als je terug komt en geef jezelf ruimte om je mail bij te werken en prioriteiten te stellen en maak een nieuwe werkplanning voor de komende maanden.

  1. Plan quality time in, met familie en vrienden en blijf leuke dingen doen

Maak een lijstje met dingen die je leuk vindt om te doen en plan dat in samen met familie en vrienden. Zeg nee tegen dingen die je niet leuk vindt. Dat klinkt simpel maar ik vond dat lange tijd niet zo makkelijk. Ik was bang om anderen teleur te stellen en ging daarom toch maar naar dat ene feestje waar ik eigenlijk geen zin had. Zeg vol overgave ja tegen dingen die je wel leuk vindt en zorg dat je er voldoende tijd en aandacht voor hebt.

  1. Koester de mooie herinneringen

Maak een ouderwets fotoalbum of leuke fotowand met je vakantiefoto’s voor aan de muur, deel je vakantieverhalen met anderen of luister naar vakantieverhalen van anderen en maak bijvoorbeeld een playlist van je favoriete vakantiemuziek.

  1. Maak nieuwe plannen

Maak nieuwe plannen voor wintersport, weekendje weg of volgende zomervakantie of bijvoorbeeld een opleiding die je al een lange tijd wil gaan volgen. Je hebt dan iets om naar uit te kijken en je alvast op voor te bereiden.

  1. Ga sporten/bewegen in de buitenlucht

Ga lekker naar buiten, wandelen, zwemmen, paardrijden of iets anders doen wat bij je past. Bewegen in de buitenlucht zorgt ervoor dat je je fijner en lekkerder voelt en groot voordeel is dat je de vakantiepondjes er weer af krijgt.

  1. Eet gezond en verwen jezelf en je lichaam met pure en lekkere gerechten

Verwen jezelf met pure gerechten en besteed aandacht aan je voeding. Eet buiten indien mogelijk en verwen jezelf met lekkere fruitsalades of andere gezonde lekkernijen. Misschien heb je op je vakantie inspiratie opgedaan voor nieuwe gerechten, probeer dit thuis ook eens uit. Of heb je misschien wel plannen gemaakt om vegetarisch te gaan eten.

  1. Wees mild voor jezelf en dankbaar voor wat je hebt

Wees mild naar jezelf en gun jezelf een beetje tijd om er weer in te komen. Wees ook dankbaar voor wat je hebt. Je heerlijke bed, je mooie huis, je gezondheid, je kinderen, de bloemen in je tuin etc. Dit kan vanalles zijn. Sta regelmatig stil bij waar jij dankbaar voor bent.

  1. En ga vooral aan de slag met werk passend bij je drijfveren. Doe wat je leuk vindt en wat bij je drijfveren en talenten past.

Mocht je na bovenstaande tips nog steeds last hebben van je after vakantie dip vraag je dan af of je op de juiste plek zit en of je werk doet dat echt bij je past. Een fijne samenwerking met collega’s, het benutten van je talenten, waardering, jezelf ontwikkelen, en een positieve groeimindset zijn van groot belang om happy te zijn en blijven in je werk. Wil je meer weten over hoe je in de flow kunt komen of blijven, ook na je vakantie, neem gerust contact met mij op.

Ik kan je begeleiden in je zoektocht naar je drijfveren en talenten en het behouden van een positieve mindset.

Recente berichten